top of page

El PUNT

Què és un punt i quin és el límit de les seves possibilitats?

Aquesta és la pregunta que formulàvem en les nostres ments al llarg de la sessió de Didàctica de l’Educació Visual i Plàstica dedicada a treballar la unitat mínima de la comunicació visual: el punto.

 

Fins a on arriba el concepte de punt? De quina manera es pot utilitzar a l’aula? Pot un punt ajudar a desenvolupar el potencial creatiu d’un infant?

 

El punt es podria definir com a font d’explosió artística i creativa sent aquest el punt de partida de la creativitat i la creació. És per això que són moltes les oportunitats per redescobrir què ens pot oferir aquest element que a priori pot semblar molt simple i limitat.

 

Un exemple d’aquesta frase expositiva es trobaria en el llibre que vam visualitzar amb suport digital a classe de títol “El Punto” de Peter Reynolds). Tots els infants són capaços de crear i d’imaginar: tots som, d’una manera o altre, artistes. Però a vegades ens cal que algú ens ho faci descobrir i ens ajudi a desenvolupar el que amaguem dins nostre. A través d’aquest conte, la mestra ajuda al seu alumne a evolucionar i desenvolupar la seva capacitat de comunicació partint d’un punt: valora la mínima expressió artística, que serà l’inici de la posterior expressió personal a través d’aquest llenguatge. Tot i així, com a comentari constructiu envers la història, mencionaríem que emmarcar el dibuix implica donar per finalitzada la obra o el treball. Com a conseqüència, això posa fi a la contínua o possible futura experimentació.

Com a conclusió, per tant, extraiem que el punt és el focus i la porta que obra el camí a la creativitat i a l’experimentació. El punt és l’element d’origen.

 

El punt es troba arreu. Per a què existeixi un punt no només tenim la possibilitat de crear-lo nosaltres mateixos sinó que no ens cal més que observar el nostre voltant i parar atenció. El Punt és un element que connecta amb la realitat del dia a dia i que crea interès en els individus. Acostar-lo als infants com a eina d’expressió i com a punt de partida d’elaboració augmenta la seva perspectiva, imaginació i capacitat d’anàlisi i percepció sensorial.

 

És per això que diversos autors de llibres i artistes han utilitzat aquest element com a base fonamental de l’argument d’una història o de les obres i creacions artístiques, ja que troben en aquest element un mitjà de comunicació i d’expressió emocional o estètica-artística. Alguns exemples vistos a classe són exemples Miró, Gustav Klimt, Victor Vasarely, Jaime Compairé i David Carter.

 

Personalment, ens agradaria destacar l’artista anomenat Norman McLaren, pare de l’animació analògica i autor del vídeo anomenat DOTS de l’any 1940. En aquest vídeo observem com apareixen punts associats a un determinat so, fet que provoca una percepció visual i auditiva lligada a un sentiment o pensament. Considerem aquest concepte de gran interès, no només per a treballar a les aules sinó com a mètode expressiu alternatiu.

 

Un altra artista que ens agradaria destacar especialment és Yayoi Kusama. Creiem que la seva manera d’utilitzar el punt per a la creació artística és molt original i diferent a la resta. A través d’aquest element provoca sensacions, emocions i sentiments creant obres visualment complexes. Per tant, ens redescobreix que el punt és un element capaç de connectar amb nosaltres emocionalment. Creiem que aquest també pot ésser un mitjà a través del qual es pugui treballar interdisciplinàriament a les aules.

 

Partint d’aquestes ideologies i maneres de pensar en relació a aquest element, a l’aula se’ns va proposar l’elaboració d’una història que tingués com a protagonista el Punt. En el nostre grup, inicialment, vam tenir diverses idees relacionades amb el conte narrat conegut com a tal, però finalment vam voler trencar amb el tipus de conte tradicional:

           -  I perquè no fem una història diferent?

 

Cada una de nosaltres tenia una perspectiva diversa sobre el Punt com a element creatiu, imaginatiu i expressiu: és per això que vam voler crear un conte que donés cabuda a tots els punts de vista, que donés peu al debat i als diferents camins; que no fos de lectura tancada i que no existís una única interpretació. Vam voler fer un llibre adreçat a tots, a petits i a grans, un llibre obert que s’enriquís, a mesura que passés el temps, amb els punts de vista de tots els individus. Perquè no existeix una única manera: som diferents i la nostra manera de veure el món també varia. Un mateix punt pot simbolitzar el forat que tanca el pla per algú o la porta que obra el camí per un altre.

 

L’únic límit que té la imaginació és el que ens posem a nosaltres mateixos.

 

Dissenyem un vestit 

 

Seguint en la mateixa línea, les possibilitats que podem trobar partint del concepte de punt sembla que no s’acabin mai, ja que amb aquesta nova activitat que es presentarà encara hem anat més enllà. En aquesta nova entrada exposarem detalladament el procés que vam seguir per dissenyar i construir un vestit real que estigués basat en el punt i que seguís un patró en la forma i l’estètica.

Com que el material amb qué comptàvem en un primer moment era principalment paper, el primer que se’ns va ocórrer va ser fer un vestit llarg i llis i envoltar-lo amb alguna figura de papiroflexia, tot jugant amb les gradacions dels colors i del tamany de les figures (Imatge 1). La idea ens semblava interessant però vam voler reforçar-la amb algun dissenyador reconegut. Buscant autors vam trobar Alexandra Zaharova i Ilya Plotnikov, unes artistes que van dissenyar vestits fets de paper i vam pensar que podríem inspirar-nos en elles.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                         

                                                                                      Imatge 1

Al mateix temps que vam trobar aquestes autores, ens va venir a la ment els models d’Ágatha Ruíz de la Prada, i sobretot va haver-hi un que ens va cridar molt l’atenció. Aquest transmetia la idea pluja ja que es podien observar núvols a la part de dalt, les gotes caient i un gran paraigües a la falda (Imatge 2). Estirant el fil, vam lligar aquest concepte de pluja amb l’obra de Joan Brossa, un autor català defensor de la poesia visual experimentant moltes vegades amb lletres. La nostra unió ens va portar a una fer un vestit que fos una pluja de lletres, en comptes de gotes nosaltres faríem ploure lletres penjants. Cada lletra simboltitzaria el concepte d’una idea de manera que representaria una pluja d’idees(Imatge 3). Les idees anteriors ens continuaven agradant però aquesta última va ser la que ens va convèncer.                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

                                             

                                               Imatge 2                                                                 Imatge 3

Així doncs, a classe vam començar la realització del vestit fent el paraigües. Per donar-li volum vam decidir que a sota de la tela fariem una falda de paper d’embalar. I així ho vam fer, vam posar un fil per la part de la cintura, vam doblegar el paper i el vam grapar envoltant el fil. Finalment vam arrufar el paper i el vam col·locar donant-li forma: el resultat va ser sorprenent (Imatge 4).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       

 

                                                Imatge 4                                                                      Imatge 5

Vam triar la tela que veiem a la imatge 5 i vam fer la falda amb el mateix sistema que abans, vam provar com quedava a sobre del paper i ens vam quedar de pedra. Allò no semblava un paraigües, sinó que era igual que una taula. Vam començar a pensar què podíem fer, quin camí triar. Pensant en les possibilitats que podria tenir una taula, com la podríem decorar, quines coses hauríem de modificar del nostre disseny inicial, etc. Realment seria un vestit estrambòtic però la nova idea ens va motivar a tot el grup i, fermament, vam continuar endavant. A continuació, explicarem les parts més concretes per separat i, finalment, mostrarem el resultat final.

 

Al cap vam fer una corona de gots com si fos una diadema com accessori; a la part del pit vam decidir unir amb fils dos plats de color vermell perquè fossin cridaners; a sobre del mantell gran vam posar un altre de més petit per decorar i per establir el centre de la taula; a sobre de la taula vam voler donar una sensació de caos a través de la gravetat. Els objectes que paraven la taula semblava que caiguessin: el got estava del revés alhora que uns plàstics de cel·lofana simulaven que queia la beguda i el plat també estava torçat. Per últim, a la punta dels peus vam posar un got a cada un per decorar les sabates.

 

Finalment, molt contentes amb el nostre disseny final, el vam exposar davant de tota la classe, juntament amb els models de les nostres companyes (més imatges a la Galeria). Fins i tot vam voler representar una escena divertida contextualitzada amb el nostre vestit, aquí la deixem (Imatge 6), esperem que us agradi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                         

                                                                                              Imatge 6

© 2023 by Art School. Proudly created with Wix.com

  • c-facebook
bottom of page